Έρχεται Χρεοκοπία και Κούρεμα Καταθέσεων;

Έρχεται Χρεοκοπία και Κούρεμα Καταθέσεων;
27 Μαρ 2020

Με την παγκόσμια οικονομία στην εντατική και μετά την χθεσινή αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να εξασφαλίσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα πολυπόθητα “κορονο-ομόλογα”, το μέλλον είναι ζοφερό. Πώς σχεδιάζει λοιπόν η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν από την επικείμενη έλλειψη ρευστότητας στην χώρα;

Ενώ λοιπόν η Ευρώπη είναι και πάλι διχασμένη, με τους ισχυρούς του βορρά να αρνούνται την όποια συζήτηση πάνω στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης των χωρών του νότου, πολλοί κλυδωνισμοί προκαλούνται στην Ένωση και σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της ανακύπτουν.

Ποια θα είναι η εικόνα της Ενωμένης Ευρώπης στην μετά κορωνοϊού εποχή; Σε ποιον βαθμό έχει ήδη κλονιστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υφίσταται ως έχει ή θα επέλθει βίαιο “διαζύγιο” μεταξύ των ισχυρών του βορρά και των αδύναμων οικονομικά χωρών του νότου; Τί θα γίνει στην ταλαιπωρημένη Ελλάδα;

Τα ερωτήματα αυτά είναι δύσκολο να απαντηθούν εδώ και τώρα. Εάν όμως οι Ευρωπαίοι δεν καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία για το παρόν και το μέλλον της Ευρωζώνης, οι αδύναμοι κρίκοι της θα βρεθούν σε αδιέξοδο. Η εμπιστοσύνη στην Ένωση θα έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Η Ελλάδα, μια χώρα με αδύναμη οικονομία, κινδυνεύει με χρεοκοπία λόγω της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας, που ήδη παρατηρείται εξαιτίας και του παρατεταμένου lockdown; Σε πιθανό ενδεχόμενο κλονισμών και διάστασης στην Ευρώπη, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί άμεσα στην λήψη ακραίων μέτρων. Ένα σενάριο το οποίο θα εξετάσει η κυβέρνηση (αν δεν έχει εξετάσει ήδη) είναι ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο το κράτος θα δεσμεύσει ένα μέρος των καταθέσεων των Ελλήνων πολιτών δίνοντάς τους αντάλλαγμα ομολογίες του ελληνικού δημοσίου. Ένα άλλο ακόμα πιο σοκαριστικό σενάριο είναι η επιβολή μεγάλου κουρέματος καταθέσεων. Αμφότερα τα ζοφερά σενάρια θέλουν την κυβέρνηση να επικαλείται λόγους εθνικής ανάγκης με πρόσχημα τον “πόλεμο” με τον κορωνοϊό, μια φράση που τόσο συχνά επαναλαμβάνεται από τον πρωθυπουργό.

Είναι δύσκολο ακόμα να προβλέψουμε την σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης που έπεται της πανδημίας. Ίσως να μην είναι όλα τόσο σκοτεινά. Για την ώρα αναμένουμε τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης και προσπαθούμε να παραμείνουμε ρεαλιστικά αισιόδοξοι. Καλό όμως είναι να προετοιμαζόμαστε για όλα.

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *