Μπιλ Γκέιτς: Μια φονική πανδημία εν όψει…

Μπιλ Γκέιτς: Μια φονική πανδημία εν όψει…
21 Απρ 2017Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την διαρκώς  αυξανόμενη απειλή που προκύπτει από την βιοτρομοκρατία. Προειδοποιεί μάλιστα ότι η ασύμμετρη αυτή απειλή για την ανθρωπότητα θα μπορούσε να προκαλέσει δεκάδες εκατομμύρια θανάτους.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μιλώντας σε συνέδριο ασφαλείας στο Μόναχο, προειδοποίησε την διεθνή κοινότητα για τον αντίκτυπο που θα μπορούσαν να έχουν θανατηφόροι ιοί, όπως η ευλογιά. Η ανθρωπότητα απειλείται από την εξάπλωση θανατηφόρων ασθενειών πολύ περισσότερο από μία επίθεση με πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσε.

Ο Γκέιτς, σε μια ακόμα ομιλία που έδωσε στο Royal United Services Institute του Λονδίνου (RUSI), δήλωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσει την δυνητική απειλή θανάσιμων ιών του αναπνευστικού συστήματος, καθώς η μετάδοση και εξάπλωση των ασθενειών αυτών είναι αρκετά εύκολη.κατάλογος

«Ας αγνοήσουμε τη σχέση μεταξύ της ασφάλειας, της υγείας και της διεθνούς ασφάλειας για μας» είπε.

«Η επόμενη πανδημία θα ήταν εφικτό να προέρχεται από την οθόνη του υπολογιστή ενός τρομοκράτη, που με  τη χρήση της γενετικής μηχανικής θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια συνθετική εκδοχή του ιού της ευλογιάς … ή ένα σούπερ μεταδοτικό και θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός επιχειρηματίας, φιλάνθρωπος, επενδυτής, προγραμματιστής υπολογιστών, και εφευρέτης, που έχει αφοσιωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στην χρηματοδότηση μιας εκστρατείας για την ανθρώπινη υγεία, πρόσθεσε με ανησυχία ότι οι επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχει μια «λογική πιθανότητα» για το ξέσπασμα μια πανδημίας τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια.

Επιπλέον, οι ειδικοί ασφαλείας εκφράζουν τους φόβους τους σχετικά με την αυξανόμενη πιθανότητα βιοτρομοκρατικών επιθέσεων στο άμεσο μέλλον. Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στις προόδους της μοριακής βιολογίας, που έχουν καταστήσει πιο προσιτά τα βιολογικά όπλα, ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια.

isisΠαρόλο που οι βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει ότι το ισλαμικό κράτος (IS, πρώην ISIS / ISIL) προσπαθεί να κατασκευάσει βιολογικά όπλα στα εργαστήριά του στη Συρία και το Ιράκ, θεωρούν την απειλή υποβαθμισμένη, καθώς δεν θεωρούν ότι οι τρομοκράτες έχουν ομάδα εξειδικευμένη για τη δημιουργία ενός τέτοιου όπλου, που θα μπορούσε να παραχθεί στις ζώνες πυρός στην Συρία και το Ιρακ.

Ωστόσο, ο Γκέιτς υπογραμμίζει ότι η απειλή μιας πανδημίας πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

“Είναι δύσκολο να συλλάβει ο εγκέφαλός σας μια καταστροφή αυτής της κλίμακας, αλλά συνέβη πριν όχι και τόσο πολύ παλιά.
“Το 1918, ένα ιδιαίτερα μολυσματικό και θανατηφόρο στέλεχος γρίπης σκότωσε 50 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους.

“Μπορεί να αναρωτιέστε πόσο πραγματικά είναι αυτά τα σενάρια της κρίσης.

“Το γεγονός ότι μια θανατηφόρα πανδημία δεν έχει ξεσπάσει στην πρόσφατη ιστορία δεν σημαίνει ότι μια θανατηφόρα πανδημία δεν θα συμβεί στο μέλλον.

“Ακόμα κι αν η επόμενη πανδημία δεν είναι στην κλίμακα της γρίπης του 1918, θα ήταν συνετό να εξετάσουμε την κοινωνική και οικονομική αναταραχή, που θα μπορούσε να προκύψει εάν κάτι σαν τον ιό του Ebola εισβάλει στα αστικά κέντρα”, ανέφερε.

Ο Γκέιτς συστήνει στις κυβερνήσεις και τους πολίτες να καταβάλουν όσο το δυνατόν περισσότερη προσπάθεια για να είναι έτοιμοι για το ξέσπασμα ενός φονικού ιού, λαμβάνοντας μέτρα όπως για την  πρόληψη των πυρηνικών επιθέσεων ή της κλιματικής αλλαγής.

“Η προετοιμασία για μια παγκόσμια πανδημία είναι εξίσου σημαντική με την αποτροπή πυρηνικών επιθέσεων και την αποφυγή της καταστροφής του κλίματος.

“Η καινοτομία, η συνεργασία και ο προσεκτικός σχεδιασμός μπορούν να μετριάσουν δραματικά τους κινδύνους, που παρουσιάζει κάθε μία από αυτές τις απειλές”, ανέφερε.

Επιπρόσθετα, ο Γκέιτς συμβούλευσε τις κυβερνήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν απέναντι στον κίνδυνο μιας πανδημίας.

“Αυτό περιλαμβάνει τα πειράματα γενετικής και άλλες ασκήσεις ετοιμότητας, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο θα εξαπλωθούν οι ασθένειες, τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν σε μια κατάσταση πανικού και πώς θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις, όπως υπερφορτωμένοι αυτοκινητόδρομοι και συστήματα επικοινωνιών”, δήλωσε.

Η προειδοποίησή του ακολουθεί την διαπίστωση του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς για μια δημοσκόπηση του Ipsos Mori, σύμφωνα με την οποία το 71% των Βρετανών ηλικίας 16 έως 75 ετών ανησυχούν περισσότερο για την εξάπλωση θανατηφόρων ιών παρά για τον πόλεμο.

Πηγή: Reuters

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *