Η λαιμαργία είναι στο DNA μας!
14 Απρ 2017
Το Πάσχα, όπως και οι υπόλοιπες θρησκευτικές εορτές, πέρα από τoν θρησκευτικό τους χαρακτήρα, αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια ακόμα υπέρ-κατανάλωση φαγητού. Είτε πρόκειται για τα διάφορα σαρακοστιανά εδέσματα υψηλής θερμιδικής αξίας, που καταναλώνουμε κατά την περίοδο της νηστείας, είτε για τον οβελία την ημέρα της Λαμπρής, αυτό που προκαλείται στο τέλος είναι μια αύξηση του βάρους μας.
Την εποχή μας, η παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας. Όλο και περισσότεροι θάνατοι στις κοινωνίες της ευμάρειας- και όχι μόνο- οφείλονται στις λανθασμένες διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων και ιδίως στην λαίμαργη κατανάλωση των πιο λιπαρών και γλυκών τροφών.
Αναρωτιέστε γιατί η βουλιμία σας καταβάλει μπροστά στις λιπαρές και γλυκές τροφές; Απορείτε γιατί η λαιμαργία σας για τροφές υψηλής θερμιδικής αξίας δεν σταματάει ακόμα και όταν έχετε πραγματικά χορτάσει;
Σύμφωνα με μία ευρέως αποδεκτή θεωρία η παχυσαρκία οφείλεται στο «γονίδιο της λαιμαργίας». Η θεωρία αυτή, που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, παρουσιάζει ως αιτία της παχυσαρκίας το DNA μας. Ο άνθρωπος σήμερα διατηρεί αναλλοίωτο το DNA των τροφοσυλλεκτών προγόνων του. Οι πρωτόγονοι άνθρωποι αναζητούσαν την τροφή τους στα δάση και της σαβάνες όπου ζούσαν. Η εύρεση τροφών δεν ήταν πάντα μια εγγυημένη διαδικασία. Έτσι η κατανάλωση λιπαρών τροφών σημαίνει αποθήκευση ενέργειας για τις μέρες που δεν θα υπήρχε τροφή. Επιπρόσθετα, η εύρεση γλυκών τροφών, με υψηλή θερμιδική αξία, πριν από χιλιάδες χρόνια, ήταν εξαιρετικά δύσκολη, μερικές φορές αδύνατη. Ο μέσος τροφοσυλλέκτης τότε, είχε την επιλογή να βρει μόνο ένα είδος γλυκών τροφών. Αυτά ήταν τα ώριμα φρούτα. Όταν λοιπόν κάποιος πρόγονός μας κατόρθωνε να βρει ένα δέντρο γεμάτο ώριμους καρπούς, το πιο φυσιολογικό θα ήταν να καταβροχθίσει με λαιμαργία όσο περισσότερους μπορούσε. Διαφορετικά θα ήταν πολύ πιθανό να τον προλάβουν άλλα ζώα του ζωικού βασιλείου και αυτός απλά να μείνει με την όρεξη.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ένστικτο αυτό της λαιμαργίας απέναντι στα λιπαρά τρόφιμα και τα γλυκά είναι εγγεγραμμένο στα γονίδιά μας. Σήμερα παρόλο που η πρόσβαση σε όλα τα είδη τροφών σημαίνει απλά μία άμεση επίσκεψη στο ψυγείο, που βρίσκεται στην κουζίνα του διαμερίσματός μας, εξακολουθούμε να καταβροχθίζουμε λιπαρές και γλυκές τροφές όπως οι πρόγονοί μας.
Ότι και να κάνουμε λοιπόν είμαστε καταδικασμένοι! Ο κόσμος των τροφοσυλλεκτών διαμόρφωσε τον κόσμο μας. Έτσι το «γονίδιο της λαιμαργίας» θα μας εξουσιάζει για πάντα και απαιτεί τεράστια προσπάθεια για να ξεφύγουμε από την κληρονομιά μας.
Σχετικά Άρθρα
Πώς θα σωθεί η Σχολική Χρονιά;
26 Απρ 2020 - Επικαιρότητα, Επιστήμες
Πόσο κινδυνεύουμε από το νερό της βρύσης;
19 Απρ 2017 - Επιστήμες
Ένα ρομπότ δάσκαλος πινγκ πονγκ!
13 Απρ 2017 - Επιστήμες