Από την Αθήνα των Ελλήνων στο Λημέρι των Κατσαπλιάδων

Από την Αθήνα των Ελλήνων στο Λημέρι των Κατσαπλιάδων
05 Ιούλ 2020

του Ιωάννου Ιωάννη

Ορισμένοι φίλοι μου, φανερά δυσαρεστημένοι για την επιλογή του πορφυρογέννητου δημάρχου Αθηναίων να διακοσμήσει τον Μεγάλο Περίπατο με φοινικόδεντρα, αντιπρότειναν το ιερό δέντρο της ελιάς. Οφείλω να απαντήσω φίλοι μου ότι κακώς γκρινιάζετε και κακολογείτε τον χουβαρντά και διορατικό μας δήμαρχο Μπακογιάννη. Καλό θα ήταν λοιπόν να αντιληφθείτε ότι τα φοινικόδεντρα αντιπροσωπεύουν καλύτερα την Αθήνα του σήμερα και του αύριο. Η ελιά, το δέντρο – σύμβολο της θεάς Αθηνάς, που εσείς αφελώς προτείνετε, περιέχει αναχρονιστικούς συμβολισμούς, που δεν συνάδουν με την κοινωνία, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Αθήνας του 2020.

Σας ρωτώ, ποια σχέση θα μπορούσαν να έχουν οι πολίτες της πόλης του Περικλή, της πρωτεύουσας της αθηναϊκής αυτοκρατορίας, της κοιτίδας του κλασικού πολιτισμού, της γενέτειρας της φιλοσοφίας, της δημοκρατίας, του θεάτρου, της Σοφίας με την σημερινή Αθήνα; 

Η Αθήνα του 2020, πλην του ονόματός της και της γεωγραφικής της θέσης, έχει ουδεμία ταύτιση με την πόλη της Παλλάδας. Οι φοίνικες λοιπόν, ορθώς επιλέχθηκαν, καθώς συμβολίζουν την νέα Αθήνα, αλλά και την νέα Ελλάδα συλλήβδην.

Οι Έλληνες (ή μάλλον οι ελληνόφωνοι κάτοικοι του γεωγραφικού χώρου της Ελλάδας) παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αθεράπευτα Λεβαντίνοι (από την ιταλική λέξη Levante, που σημαίνει Ανατολή. Ο γεωγραφικός χώρος που αναφέρεται ιστορικά σε μια μεγάλη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου). Το ανατολίτικο αυτό μοτίβο συμπληρώνουν εκτός από τους νέους κατοίκους της πόλης (made in Africa & Asia) και οι φοίνικες εν τενεκέ.

Οι μαϊμούδες και οι καμήλες λείπουν για να αγγίξει η Αθήνα των Μητσοτακιδων το απόλυτο. Προτείνω, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στο ελληνικό, να σταλούν οι μπουλντοζες στην Ακρόπολη. Τους χαλάει την μόστρα και δεν ταιριάζει στο σκηνικό. Εκεί θα μπορούσαν να δεσπόζουν αύριο οι μιναρέδες.

“Γιατί γελάτε κύριοι;”

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *