Ο Μητσοτάκης και οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

Ο Μητσοτάκης και οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
04 Απρ 2020

Γράφει ο Χρήστος Τσαούσης

Σαν σήμερα το 1826 στο Μεσολόγγι αποφασίστηκε η ηρωική έξοδος. 

Ο Ένοικος του Μαξίμου, αφού πρώτα μας είπε ότι το ’21 έτσι ξαφνικά γίναμε Έθνος, χτες συνέχισε την συνειδητή του προσπάθεια να αποδομήσει την ιστορία μας επιχειρώντας μία σύγκριση ανάμεσα στους πολιορκημένους του Μεσολογγίου με τους νεοέλληνες που έχει κλειδαμπαρώσει.

Σύγκρινε εκείνους, που όρισαν σαν ύψιστο δικαίωμα τους το να πεθάνουν ελεύθεροι, με εκείνους που κλείνονται στα σπίτια τους για να γλυτώσουν από την γρίπη, με την ίδια ηδονή που θα σέρνονταν πίσω στη μήτρα της μάνας τους.

Ο Ένοικος του Μαξίμου είναι το τέρας του ατομικισμού στην πιο καθαρή και απόλυτη μορφή του. Είναι ο Φάουστ που  πανέξυπνα σε πείθει να ανταλλάξεις τη ζωή με την ψυχή σου. Σε κάνει να νιώθεις μίσος απέναντι στους «ασυνείδητους» που βγαίνουν βόλτα και βάζουν σε κίνδυνο εσένα και την οικογένειά σου. Σε κάνει περήφανο που είσαι φοβικός. Σε κάνει να παρακαλάς να σου αφαιρέσει και το τελευταίο πέπλο ελεύθερης βούλησης. Σε γυρίζει σιγά σιγά στο σημείο που ήσουν πριν την αυγή του Πολιτισμού. Στο σημείο που δε σε νοιάζει το μέλλον της Κοινότητας. Δε σε νοιάζει κανένα μέλλον. Το μόνο που σε νοιάζει είναι να φύγει ο Φόβος. Θα έκανες οτιδήποτε για να διώξεις το Φόβο. 

Είναι μία πράξη εκπαίδευσης στην υποταγή. Δεν έχει καμία σημασία σε ποιον υποτάσσεσαι. Δε σε νοιάζει τίποτα άλλο πέρα από τη δυνατότητά σου να αναπνέεις και να μεταβολίζεις τις τροφές. Αν δεν βρεις τροφή θα τσινίσεις βέβαια, αλλά αυτό δεν είναι επανάσταση, είναι αντανακλαστική αντίδραση όπως όταν ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου για να διώξεις ένα σκουπιδάκι. Μόλις χορτάσεις σου περνάει. Αν η υπέρτατη αξία ήταν το να αναπνέεις και να μεταβολίζεις, ο Πολιτισμός δε θα είχε ανατείλει ποτέ. 

Κι όταν ακούς τον πρωθυπουργό σου να σε συγκρίνει με του Ελεύθερους Πολιορκημένους μην βαυκαλίζεσαι. Εκείνοι ήταν Άνθρωποι, εσύ είσαι αμοιβάδα.

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *