Το Δίκαιο της Θάλασσας και η μυωπία των Πολιτικών

Το Δίκαιο της Θάλασσας και η μυωπία των Πολιτικών
22 Φεβ 2020

Του Ιωάννου Α. Ιωάννη

Είναι πράγματι λυπηρό να εκπροσωπεί την Ελλάδα ως υπουργός των Εξωτερικών ο κύριος Δένδιας, ένας άνθρωπος ο οποίος ή δεν γνωρίζει ή κάνει ότι δεν γνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλώνοντας ότι “η Ελλάδα θα συζητήσει με όλες τις όμορες χώρες τα θέματα που αφορούν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα θέματα της υφαλοκρηπίδας…”

Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, κύριε Δένδια, γίνεται μονομερώς, σε αντίθεση με την ΑΟΖ, που γίνεται σε συνεννόηση με τα όμορα παράκτια κράτη. Η υφαλοκρηπίδα λοιπόν οριοθετείται εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις  με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας και όπως αυτό ερμηνεύεται από την διεθνή σύμβαση του 1982 του Μontego Βay!

Άρθρο 77 Δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα:

  • Το παράκτιο κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων αυτής.
  • Τα δικαιώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 1, είναι αποκλειστικά υπό την έννοια ότι άν το παράκτιο κράτος δεν εξερευνά την υφαλοκρηπίδα ή δεν εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους, κανείς δεν μπορεί να αναλάβει αυτές τις δραστηριότητες χωρίς ρητή συναίνεση του παράκτιου κράτους.
  • Τα δικαιώματα του παράκτιου κράτους στην υφαλοκρηπίδα δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οποιαδήποτε ρητή διακήρυξη.
  • Οι φυσικοί πόροι που αναφέρονται σ’ αυτό το μέρος αποτελούνται από τους μεταλλευτικούς και άλλους μή-ζώντες οργανισμούς που ανήκουν στα καθιστικά είδη, δηλαδή οργανισμούς οι οποίοι κατά το στάδιο που είναι δυνατή η αλίευσή τους είναι είτε ακίνητοι στο βυθό της θάλασσας ή κάτω απ’ αυτόν, είτε ανίκανοι να κινηθούν ειμή μόνον εφόσον βρίσκονται σε διαρκή φυσική επαφή με το βυθό της θάλασσας ή το υπέδαφός του.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι, τα κυριαρχικά δικαιώματα που ασκεί το παράκτιο κράτος επί της υφαλοκρηπίδας είναι αποκλειστικά, δηλαδή κανένα άλλο κράτος δεν μπορεί να τα διεκδικήσει, έστω και αν το παράκτιο κράτος δεν ασκεί τα δικαιώματά τους στην πράξη. Με άλλα λόγια τα κυριαρχικά του δικαιώματα, δεν εξαρτώνται από την πραγματική ή ιδεατή κατοχή ή από οιαδήποτε ρητή διακήρυξη.

Πείτε ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ότι έχετε μεθοδεύσει την συνεκμετάλλευση της ελληνικής ΑΟΖ με την Τουρκία και ψάχνεται ως δουλόκτητα ανθρωπάκια να περάσετε με ανυπόστατα νομικίστικα τερτίπια τις ενδοτικές συμφωνίες σας!

 

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *