Πού χάθηκαν οι Μεγάλοι Έλληνες;

Πού χάθηκαν οι Μεγάλοι Έλληνες;
23 Απρ 2019

Ενός κακού μύρια έπονται

του Ιωάννου Α. Ιωάννη

Η Δυτική Θράκη απειλείται από την βαριά σκιά που απλώνει πάνω της η Άγκυρα, η διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου βρίσκεται υπό καθεστώς καταπίεσης ή ακόμα και βίαιων διώξεων από το καθεστώς Ράμα και ακραίων κύκλων της γειτονικής χώρας, η Μακεδονία μας σφυροκοπείται ανηλεώς από τους σλάβους καπηλευτές με την άδεια – συνδρομή των εταίρων μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απέναντι λοιπόν στις αδηφάγες ορέξεις των εχθρών μας, ποιά είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης; Η κυβέρνησή μας -δυστυχώς- εξακολουθεί να διαδραματίζει τον ρόλο του δούρειου ίππου σιγοντάροντας (ή ακόμα και ενορχηστρώνοντας για πολλούς) τον εδαφικό ακρωτηριασμό της πατρίδος.

Αναλογιζόμενος συχνά πυκνά «τις πταίει» και φτάσαμε εις τέλμα ακροβάτες, πάντοτε καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα. Η γενεσιουργός αιτία λοιπόν όλων των δεινών του συγχρόνου Ελληνισμού είναι η τεραστία έλλειψη μεγάλων Ελλήνων. Μία επικίνδυνη έλλειψη, που συχνά τείνει να υποκαθίσταται από μετριότητες, κακέκτυπα και τυχοδιώκτες, οι οποίοι ναι μεν κερδίζουν φήμη, εξουσία, οικονομική επιφάνεια, δεν μπορούν ή και δεν θέλουν όμως να ωφελήσουν με τα έργα τους τον Ελληνισμό.

Αναλογιστείτε κι εσείς λοιπόν μαζί μου. Ίσως σφάλλω και αρέσκομαι να καταφεύγω εις κλαθμούς. Προτού λοιπόν σας θέσω το ερώτημα «ποιός είναι ο μεγάλος Έλληνας που σας έρχεται πρώτος στο μυαλό» ας προσπαθήσω να ορίσω τον Μεγάλο Έλληνα. Μεγάλος Έλληνας λοιπόν είναι εκείνος, που επιτυγχάνει με αγνές προθέσεις, ειλικρινή λόγο και ωφέλιμη για τον τόπο δράση να εμπνέυσει –καθολικά- τους Έλληνες και να τους γαλουχήσει με ιδανικά και αξίες ικανές να τους οδηγήσουν σε νέα μεγάλα ανδραγαθήματα.

Για πολλούς Έλληνες τα κριτήρια που ορίζουν έναν Μεγάλο Έλληνα τα συναντάμε σε μεγάλες φυσιογνωμίες, οι οποίες άφησαν το στίγμα τους στην σύγχρονη Ελλάδα και παραμένουν ακόμα ζωντανοί στην μνήμη πολλών. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (+1998), ο Ανδρέας Παπανδρέου (+1996) και ο μακαριστός Χριστόδουλος (+2008) υπήρξαν χωρίς αμφιβολία σπουδαίες προσωπικότητες, που ενέπνευσαν τους Έλληνες και άφησαν σημαντική παρακαταθήκη για της επόμενες γενιές. Κανείς εξ αυτών όμως δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή, αλλά και κανείς άλλος δεν έχει κατορθώσει ακόμα να αναδειχθεί άξιος και ισότιμος συνεχιστής του έργου τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί η μήτρα του γένους δεν γεννά άλλο πια μεγάλους Έλληνες; Ή μήπως τους αποβάλλει;

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *