Ανθρωποκτονίες σε ζωντανή μετάδοση στο facebook

Ανθρωποκτονίες σε ζωντανή μετάδοση στο facebook
25 Απρ 2017

Το Facebook αντιμετωπίζει πιέσεις σχετικά με την υπηρεσία του Facebook Live, αφού ένας Ταϊλανδός μετέδωσε live ένα βίντεο στο οποίο δολοφονεί την κόρη του ηλικίας μόλις 11 μηνών. Το αποτρόπαιο βίντεο ήταν διαθέσιμο για τους χρήστες του Facebook για περίπου 24 ώρες μέχρι να το ρίξουν.

Ο Wuttisan Wongtalay, 20 ετών, μετέδιδε ζωντανά στο Facebook την δολοφονία της κόρης του, στην ταράτσα ενός εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου, προτού αυτοκτονήσει, δήλωσε την Τρίτη η αστυνομία της Ταϊλάνδης. Οι συγγενείς παρακολούθησαν τα αποτρόπαια βίντεο την Δευτέρα το βράδυ και ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία, η οποία όμως  έφτασε πολύ αργά για να σώσει είτε τον Wuttisan είτε την κόρη του.

Στη συνέχεια, οι συνδέσεις του βίντεο ήταν προσβάσιμοι στους χρήστες στη σελίδα του Facebook για περίπου 24 ώρες πριν αποσυρθούν στις 5:00 τοπική ώρα (10:00 GMT) την Τρίτη. Μέχρι τότε, το πρώτο βίντεο είχε προβληθεί 112.000 φορές, ενώ το δεύτερο βίντεο είχε 258.000 εμφανίσεις! Τα βίντεο μεταφορτώθηκαν επίσης από άλλα άτομα στο YouTube. Το YouTube δήλωσε ότι τα βίντεο καταγράφηκαν εντός 15 λεπτών από την κοινοποίησή του.

Η αυτοκτονία του Wuttisan δεν μεταδόθηκε στο Facebook, αλλά το σώμα του βρέθηκε δίπλα στην κόρη του, δήλωσε ο αστυνομικός Julia Suvannin, υπεύθυνος για την υπόθεση. Είπε: «ο Wuttisan υπέφερε από παράνοια επειδή η γυναίκα του τον παράτησε και δεν τον αγάπησε».

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: «Αυτό είναι ένα τρομερό περιστατικό και οι σκέψεις μας βρίσκονται κοντά στην οικογένεια του θύματος. Δεν υπάρχει απολύτως καμία θέση στο Facebook για αυτού του είδους το περιεχόμενο, το οποίο τώρα έχει αφαιρεθεί».

Ένας εκπρόσωπος του YouTube δήλωσε: «Το YouTube έχει σαφείς πολιτικές που περιγράφουν τι είναι αποδεκτό να δημοσιεύσουν οι χρήστες του και καταργούμε γρήγορα βίντεο που παραβιάζουν τους κανόνες μας όταν επισημαίνονται».

Καμία ευθύνη για το Facebook

Τα βίντεο καταργήθηκαν από το Facebook, αφού το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής της Ταϊλάνδης ήρθε σε επαφή με το κοινωνικό δίκτυο την Τρίτη το απόγευμα κατόπιν αιτήματος της αστυνομίας.

«Δεν θα μπορέσουμε να αποδώσουμε ευθύνες εναντίον του Facebook, επειδή το Facebook είναι ο πάροχος υπηρεσιών και ενήργησε σύμφωνα με το πρωτόκολλό του όταν αποστείλαμε το αίτημά μας. Η συνεργασία ήταν άψογη», δήλωσε ο Somsak Khaosuwan, αναπληρωτής μόνιμος γραμματέας του υπουργείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η υπηρεσία βίντεο του Facebook χρησιμοποιήθηκε για την εκπομπή ή την προβολή τέτοιου υλικού. Τον Ιανουάριο, μεταδόθηκε ζωντανά ένα βίντεο με τα τρομερά βασανιστήρια, που υπέστη ένας άνθρωπος, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος. Το βίντεο παρακολούθησαν στο Facebook περισσότεροι από 16.000 ανθρώποι, προτού κερδίσει ένα πολύ ευρύτερο κοινό μετά τη δημοσίευσή του στο YouTube.

Τον Μάρτιο, ένα 15χρονο κορίτσι από το Σικάγο δέχτηκε σεξουαλική επίθεση από πέντε ή έξι άνδρες, το οποίο προβλήθηκε και πάλι ζωντανά στο Facebook, με τουλάχιστον 40 άτομα να το παρακολουθούν.

Τον Απρίλιο, ο φόνος του Κλίβελαντ του 74χρονου πρώην εργαζόμενου χυτηρίου, Robert Godwin, κοινοποιήθηκε στο Facebook από τον Steve Stephens. Η δολοφονία δεν μεταδόθηκε ζωντανά, αλλά ήταν διαθέσιμη για προβολή για τρεις ώρες μέχρι την οριστική αφαίρεση του βίντεο.

Ένα σουηδικό δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση τρεις άνδρες για τον βιασμό μιας γυναίκας, που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook στην πόλη της Ουψάλα, 50 μίλια βόρεια της Στοκχόλμης. Οι θεατές της ζωντανής εκπομπής ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία κατάφερε να συλλάβει τους τρεις άνδρες.

Το Facebook δήλωσε ότι επανεξετάζει τους τρόπους με τους οποίους ελέγχει τα ζωντανά βίντεο με βίαιο και απαράδεκτο υλικό, μετά το περιστατικό στο Κλίβελαντ. Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Mark Zuckerberg, δήλωσε ότι η εταιρεία θα κάνει ό, τι μπορεί για να αποτρέψει την ανάρτηση ανεπιθύμητου περιεχομένου και ότι οφείλει να κάνει πολλή δουλειά ακόμη για να διατηρήσει μια ασφαλή κοινότητα για τους χρήστες της.

Η δολοφονία ήταν η πρώτη στην Ταϊλάνδη που μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Kissana Phathanacharoen. «[Ο δράστης] ίσως επηρεάστηκε από τα περιστατικά στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατο αυτό στο Κλίβελαντ», δήλωσε.

Το Facebook, αξίζει να σημειωθεί, αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο στην παρεμπόδιση της εκπομπής ή της ανάρτησης ανεπιθύμητου υλικού. Το Facebook Live επιτρέπει σε οποιονδήποτε με smart phone να μεταδίδει βίντεο απευθείας στο κοινωνικό δίκτυο και έχει μεγάλη σημασία για το Facebook, καθώς συναγωνίζεται τους αντιπάλους του Twitter και τις λειτουργίες ζωντανής ροής του YouTube.

Ενώ όμως οι παραδοσιακοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς υπόκεινται σε κανονισμούς, οι υπηρεσίες συνεχούς ροής στο διαδίκτυο δεν αντιμετωπίζουν τους ίδιους περιορισμούς και επιβάλλουν τους δικούς τους όρους παροχής υπηρεσιών. Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένου του Facebook, βασίζονται σε αυτοματοποιημένες μεθόδους και στην αναφορά ανεπιθύμητου περιεχομένου, το οποίο εξετάζεται αργότερα και ενεργεί εάν θεωρηθεί ότι παραβιάζει τους όρους παροχής υπηρεσιών του ιστότοπου.

Το Facebook έχει 1,86 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, εκ των οποίων τα 1,74 δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν ενεργά την κινητή συσκευή για να έχουν πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο. Για τη ζωντανή μετάδοση, συμπεριλαμβανομένου του Facebook Live, η διάκριση των βίντεο με ανάρμοστο περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, είναι αρκετά δύσκολη.

Αυτό περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές. Το facebook καλείται είτε να επιταχύνει το σύστημα των αντιδράσεων με απευθείας ανάλυση του περιεχομένου των ζωντανών βίντεο είτε απλά να διακόψει τις ζωντανές ροές. Αμφότερες οι επιλογές όμως είναι αδύνατον να συμβούν.

Πηγή: The Guardian

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *