Ο “μπαμπάκας” συμβουλεύει: Εγωισμός σημαίνει επιτυχία!

Republican presidential candidate Donald Trump, second from left, and his wife, Melania, left, watch play between Serena Williams and Venus Williams during a quarterfinal match at the U.S. Open tennis tournament, Tuesday, Sept. 8, 2015, in New York. (AP Photo/Jason DeCrow)
16 Απρ 2017

Έχει κατηγορηθεί για άκρατο ναρκισισμό. Όρισμένοι πιστεύουν ότι στο περιβάλλον του, ο λόγος του είναι νόμος. Είναι ο πρόεδρος, που κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγορήθηκε όσο κανείς άλλος στο παρελθόν για μισογυνισμό, για ρατσιστικές αντιλήψεις αλλά και για απαράδεκτες επιχειρηματικές αποφάσεις. Το αν η θητεία του ως πλανητάρχη ευνοήσει ή όχι τις ΗΠΑ, αλλά και τον πλανήτη γενικότερα, είναι νωρίς ακόμα να κρίνουμε. Σίγουρα όμως μπορούμε να αναγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη προσωπικότητα, ένα φαινόμενο που έχει πολλά να μας διδάξει.

Σε πλήθος συνεντεύξεων, τηλεοπτικών εκπομπών και βιβλίων παραθέτει πλήθος συμβουλών και επαγγελματικών μυστικών, που ο ίδιος ακολουθεί και τον έχουν οδηγήσει στην επιτυχία. Μία από τις πολλές συμβουλές του Τραμπ, όπως διαβάζουμε στο βιβλίο του «How to get rich» (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Αττικές Εκδόσεις), είναι η καλή ανάπτυξη του εγώ. Ο Τραμπ είπε κάποτε σε κάποιον: «Δείξε μου κάποιον χωρίς εγωισμό και θα σου δείξω έναν εντελώς αποτυχημένο».  Η απερίσκεπτη αυτή φράση, που τάραξε τότε τα νερά της συζήτησης, αποδείχθηκε ύστερα μία απολύτως εύστοχη ιδέα.

Δείξε μου κάποιον χωρίς εγωισμό και θα σου δείξω έναν εντελώς αποτυχημένο.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, το εγώ δουλεύει με σκοπό να διατηρεί την ισορροπία ανάμεσα στις συνειδητές και τις ασυνείδητες πλευρές του εαυτού μας. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, η υπερβολική δόση εγωισμού έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Έτσι ενώ η πλήρης έλλειψη εγωισμού σημαίνει μικρή δύναμη ζωής, ο άκρατος εγωισμός σημαίνει δικτατορική προσωπικότητα. Το εγώ λοιπόν πρέπει να διατηρείται σε αρμονική ισορροπία.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε την σοφή λειτουργία του εγώ μας, ως ένα σημαντικό εργαλείο στην δουλειά μας και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Σίγουρα πολλοί από εμάς έχουμε «αδειάσει» έναν συνομιλητή μας λέγοντας απλά «Ναι, ότι πεις…». Ή να προσθέσω ακόμα «Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις». Υιοθετώντας μία μη εγωιστική αντιμετώπιση αφοπλίζεις πολύ εύκολα τον συνομιλητή σου και του παίρνεις την φόρα χωρίς αυτός να μπορεί να αντιδράσει επιτυχώς.

Αξίζει να ασχολείσαι με κάποιον, ο οποίος ότι κι αν έχεις να του πεις δεν έχει την πρόθεση να σε ακούσει; Για λόγους ψυχικής ηρεμίας, σίγουρα όχι. Καλύτερα λοιπόν, συμβουλέυει ο Τραμπ, είναι να συγκεντρωθείτε και να ενεργήσετε με σοφία στο παρασκήνιο.

Ο εγωισμός σε κάθε ζήτημα προϋποθέτει την πλήρη γνώση για αυτό. «Η γνώση είναι δύναμη». Η δύναμη της γνώσης, με το σπουδαίο όπλο του εγώ σας, είναι για το Τραμπ, το Α και το Ω της επιτυχίας.

Ελπίζουμε μόνο αυτό το όπλο του εγωισμού, που φέρει ο Τραμπ, να μην σημάνει τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο…

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *