25 Μαρ 2020
του Τηλεμάχου Χορμοβίτη
Από το σημερινό κύριο άρθρο του έγκυρου “Daily Telegraph” με τίτλο “Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δίκιο”. Ενδέχεται να μην σας το είπε η Σία Κοσιώνη αλλά στη Δύση το consensus για τον τρόπο αντιμετώπισης του κορωνοϊου ήδη αποτελεί παρελθόν. Και ενώ στην ισχυρή Αγγλία εκφράζονται τόσες ανησυχίες για το μέλλον της οικονομίας τους λόγω της γενικευμένης καραντίνας, στην Ελλάδα, όπου η οικονομία μας βρίσκεται στην εντατική τα τελευταία δέκα χρόνια, τραγουδάμε ανέμελοι στους χαζοχαρούμενους ρυθμούς του “Θα κάτσω σπίτι”, ανυποψίαστοι για την καταστροφή που έρχεται:
“Στην Αμερική, ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να άρουν τους περιορισμούς που αποσκοπούν στην αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊου, εάν τα οικονομικά προβλήματα από τα μέτρα γίνουν υπερβολικά. Σε ένα tweet, είπε: “δεν μπορούμε να αφήσουμε τη θεραπεία να γίνει χειρότερη από το ίδιο το πρόβλημα”. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι μετά την πάροδο 15 ημερών, θα ληφθεί απόφαση για το “ποιο δρόμο θέλουμε να ακολουθήσουμε”.
Εδώ, ο Μπορίς Τζόνσον δήλωσε ότι οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας θα αναθεωρηθούν μετά από τρεις εβδομάδες. Πρέπει να κριθούν βάσει του κριτηρίου του κ. Τραμπ – χειροτερεύουμε τα πράγματα με το κλείσιμο της χώρας και της οικονομίας;
Είμαστε μόλις λίγες εβδομάδες μέσα σε αυτή την κρίση και τα οικονομικά στοιχεία είναι ήδη τρομακτικά. Το ΑΕΠ μειώνεται περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η ανεργία θα εκτοξευτεί. Οι αγορές έχουν καταρρεύσει, οι συντάξεις έχουν καταστραφεί και πολλές χιλιάδες απόλυτα βιώσιμες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν ποτέ να ανακάμψουν.
Αναπόφευκτα, οι ανησυχίες του κ. Tραμπ αποδίδονται στην ανυπομονησία του και τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει αυτή η κατάσταση στις πιθανότητες επανεκλογής του τον Νοέμβριο. Ωστόσο, είναι απολύτως λογικό να αναρωτιόμαστε αν η θεραπεία είναι χειρότερη από την ασθένεια, από τη στιγμή που οι ειδικοί της υγείας μας λένε ότι ο κορωνοϊος δεν αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον άνθρωπο.
Αυτό θα απαιτήσει ισχυρά νεύρα και σκληρές αποφάσεις από τις κυβερνήσεις για να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε να θέσουμε ως πολιτικό στόχο τη συνολική εξάλειψη του κορωνοϊου, αλλά μάλλον τη διαχείριση του όσον αφορά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και τα μαζικά τεστ για τον υπόλοιπο πληθυσμό…
Η εναλλακτική λύση είναι μια ύφεση τόσο μεγάλη όσο αυτή της Μεγάλης Κρίσης του 1929 και όλοι γνωρίζουμε πού οδήγησε αυτό.”
Σχετικά Άρθρα

Είμαστε Άξιοι του Αφανισμού μας;
15 Ιούλ 2020 - Επικαιρότητα