Όψεις ακμής και παρακμής. Από τον Παρθενώνα στο Συντριβάνι της Ομόνοιας.

Όψεις ακμής και παρακμής. Από τον Παρθενώνα στο Συντριβάνι της Ομόνοιας.
22 Φεβ 2020

του Ιωάννου Α. Ιωάννη

Χιλιάδες χρόνια πριν, στον τόπο αυτόν που ονομάζεται Ελλάδα, κατοικούσε ένας σπουδαίος λαός. Οι αρχαίοι Έλληνες με τα  πενιχρά τεχνικά μέσα της εποχής κατασκεύασαν τον Παρθενώνα και άλλα πολλά μνημεία-στολίδια της κλασικής αρχιτεκτονικής.

Είναι πραγματικότητα ότι την περίοδο αυτή, που οι Έλληνες μεγαλουργούσαν σε όλους τους τομείς, οι άλλοι λαοί της Ευρώπης “έτρωγαν βελανίδια”. Ο ευφημισμός αυτός μάλιστα αποτελεί απάντηση στο ερώτημα γιατί η βόρεια Ευρώπη καθυστέρησε τόσο πολύ να αναπτυχθεί. Οι εκτάσεις της λοιπόν καλυπτόταν με δάση βελανιδιάς, τα οποία λόγω του σκληρού ξύλου της βελανιδιάς δεν γινόταν να αποψιλωθούν, έλλειψη μάλιστα σιδερένιων εργαλείων κοπής. Η γεωγραφία και το κλίμα λοιπόν της Ευρώπης ευθύνεται για την καθυστερημένη ανάπτυξη των βορειοευρωπαίων έναντι των μεσογειακών λαών.

Στην αρχαία Αθήνα, η κατασκευή του λαμπρότερου μνημείου της κλασικής Ελλάδος ξεκίνησε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια, ενώ ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες κατόρθωσαν να κατασκευάσουν ένα από τα αρχιτεκτονικά θαύματα του αρχαίου κόσμου με απλές ανυψωτικές μηχανές καθώς και σκληρή χειρωνακτική εργασία σε μόλις 10 χρόνια. Το δημιούργημά τους στέκει εκεί έως τις μέρες μας υμνώντας το μεγαλείο μιας εποχής δόξας για τον ελληνισμό.

Η σύγκριση με τους σύγχρονους κατοίκους της Ελλάδος είναι δυσκολοχώνευτη. Αξίζει να σταθούμε λίγο στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι εργασίες του μετρό ξεκίνησαν πριν από 14 περίπου χρόνια. Ενώ το έργο σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς θα έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2012 και να δοθεί στο κοινό προς χρήση, παραμένει ακόμη υπό κατασκευή. Νέος προγραμματισμένος χρόνος παράδοσης στο κοινό ορίστηκε ο Απρίλιος του 2023!

Την σήμερον ημέρα, οι κάτοικοι της Ελλάδος, κατ’ όνομα μόνον Έλληνες και έλλειψη χάρης αλλά και οράματος, επευφημούν την κατασκευή ενός σιντριβανιού (sic). Ένα σιντριβάνι, που θα αποτελέσει λουτήρα των «προσφύγων» κατά το θέρος και σημείο προσευχής και συγκέντρωσης των νέων κατοίκων “επενδυτών” (sic) της Ελλάδος.

Η μοναδική σχέση που θα μπορούσαμε να έχουμε με τους αρχαίους Έλληνες θα μπορούσε να είναι μόνον ως πηγή έμπνευσης «πικρής σάτιρας» σε κάποιο έργο του Αριστοφάνη, ένα ακόμα παράδειγμα προς αποφυγή. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας…

 

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *