Τώρα περισσότερο από ποτέ!

Τώρα περισσότερο από ποτέ!
08 Φεβ 2018

Γνῶμες, καρδιές, ὅσοι Ἕλληνες, ὅ,τι εἶστε μὴν ξεχνᾶτε,
δὲν εἶστε ἀπὸ τὰ χέρια σας μονάχα, ὄχι. Χρωστᾶτε
καὶ σὲ ὅσους ἦρθαν, πέρασαν, θὰ ᾿ρθοῦνε, θὰ περάσουν.
Κριτές, θὰ μᾶς δικάσουν
οἱ ἀγέννητοι, οἱ νεκροί.

(Κωστής Παλαμάς)

Τις τελευταίες δεκαετίες επιτυγχάνεται στην χώρα μας, όπως και στην Ευρώπη γενικότερα, μια συστηματική προσπάθεια δαιμονοποίησης του εθνικισμού με παράλληλη αποδόμηση καθετί του εθνικού. Σκοτεινά εγχώρια κέντρα εξουσίας και προπαγάνδας, συνεπικουρούμενα από αλλότριους ευεργέτες, έχουν καταφέρει να επιβάλλουν στο συλλογικό υποσυνείδητο την πεποίθηση ότι ο εθνικισμός είναι μια φαύλα αναχρονιστική ιδέα, η οποία κρίνεται σφόδρα επικίνδυνη κατά την εποχή της παγκοσμιοποίησης την οποία διανύουμε.

Πρόσφορο έδαφος στα σχέδια τους προσφέρει ο ατομικισμός, κυρίαρχο στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας και βασικό στοιχείο του δυτικού πολιτισμού. Η εμφάνιση του αισθήματος του ατομικισμού και η παράδοση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι ένα από τα πιο υγιή στοιχεία της κοινωνίας μας. Η «επανάσταση του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας», όπως ονομάστηκε από τον Deutsch η αποδοχή του δικαιώματος της ατομικής επιλογής, δεν εξελίσσεται όμως ομαλά. Στην ακραία του μορφή ο ατομικισμός επιβάλλει την ανεξάρτητη πορεία του ατόμου, το οποίο πορεύεται μόνο στην ζωή του, χωρίς να ποδηγετείτε από συλλογικές υποχρεώσεις και ανάγκες. Το άτομο αυτό πιστεύει ότι απαλλαγμένο από «βαρίδια», όπως η αφοσίωση στην πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια ακόμα, μπορεί να ανελιχθεί ευκολότερα στην κοινωνική ιεραρχία. Στην πραγματικότητα όμως το άτομο αυτό στερείται τα όποια αντίβαρα θα το προστατεύσουν σε μια αρνητική τροπή των εξελίξεων και τον κίνδυνο της απότομης πτώσης.

Τι είναι αυτό λοιπόν, που ως κόρη οφθαλμού διαφυλάσσει ο εθνικισμός και θέλουν μετά βδελυγμίας να πλήξουν όλοι όσοι τον πολεμούν; Ζώντας λοιπόν σήμερα στην εποχή της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης βιώνουμε την μαζική αποδόμηση των εθνών προς χάρη μίας διεθνιστικής δυστοπίας. Ο εξανδραποδισμός αυτός των εθνοτήτων και όλων των συνεκτικών στοιχείων, που κρατούν ενωμένα τα μέλη μιας κοινότητας, είναι ευκόλως εμφανές ποίων τα συμφέροντα και σκοπούς υπηρετούν. Επιδίωξη των αφρόνων παγκοσμιοποιητών δεν είναι η ειρήνη στον κόσμο μέσω της πάταξης των εθνικισμών. Φιλοδοξία τους είναι η επιβολή των συμφερόντων τους στα “κοιμώμενα” έθνη, δια την συλλογικής απάθειας, της οικονομικής κρίσης, του υπερκαταναλωτισμού, της ηθικής κατάπτωσης, της αλλοτρίωσης του ατόμου, της κρίσης ταυτότητας.

Ο Εθνικισμός είναι η πολιτική φιλοσοφία, που θέτει σε πρώτη προτεραιότητα το έθνος και θεωρεί ότι ο άνθρωπος προάγεται και καταξιώνεται ως ελεύθερο και συνειδητό μέλος της εθνικής του κοινότητας. Εθνικισμός σημαίνει αντίσταση απέναντι στις αδυναμίες και φαιδρότητες, που γεννά ο άκρατος ατομικισμός της εποχής μας, παράγωγο του υλισμού που προτάσσει ως κυρίαρχη αρχή ο υπερκαπιταλισμός και ο διεθνιστικός κομμουνισμός, διαιρώντας τις εθνικές κοινότητες σε ανίσχυρες οντότητες – άτομα. Πίστη στον εθνικισμό σημαίνει έμπρακτη και ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα και προσφορά προς τα μέλη της εθνικής οικογένειας, που την απαρτίζουν. Προσφέρει την απαραίτητη ενότητα, που φέρνει κοντά ανθρώπους διαφορετικούς, που συνδέονται με δεσμούς κοινής καταγωγής, γλώσσας, ηθών και πνευματικής κληρονομιάς και αγωνίζονται από κοινού για την προάσπιση ενός κοινού σκοπού, την αγάπη τους για ένα ιερό ιδανικό.

Κατά πόσο λοιπόν κρίνεται απαραίτητη η αναζωπύρωση του εθνικιστικού φρονήματος; Τώρα περισσότερο από ποτέ!

Διαβάστε ακόμα: Για την Νίκη ή τον αφανισμό!

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *