Όταν οι Σπαρτιάτες έκαναν tweets!

Όταν οι Σπαρτιάτες έκαναν tweets!
15 Απρ 2017

Όλοι γνωρίζουμε το Twitter. Αυτό το ευρέως διαδεδομένο social media αποτελεί ένα δίκτυο, χάρη στο οποίο εκατομμύρια χρήστες, από ολόκληρο τον κόσμο, μπορούν να εξωτερικεύσουν -με μόλις 140 χαρακτήρες- τις ιδέες, τις σκέψεις, τα συναισθήματά τους.

Η φιλοσοφία του twitter αποστρέφεται την φλυαρία και επιτάσσει να είσαι περιεκτικός και σαφής στα τιτιβίσματά σου. Κατά κάποιο τρόπο λοιπόν, οι χρήστες του twitter σήμερα προσπαθούν να μιμηθούν τον τρόπο έκφρασης των Λακώνων. Οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πίστευαν ότι η κατάχρηση στην ομιλία καθιστά τον λόγο κενό και ανόητο. Έτσι είχε διαμορφωθεί η αντίληψη ότι η βραχυλογία είναι αρετή, το περίφημο δηλαδή «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν». Η αντίληψη να διατυπώνεις με λίγες λέξεις πυκνό νόημα ήταν κύριο γνώρισμα της παράδοσής τους (Μη εν πολλοίς ολίγα λέγε, αλλ’ εν ολίγοις πολλά). Ανάλογα ήταν και τα πρότυπα των αρχαίων Ρωμαίων, οι οποίοι επεδίωκαν ακριβώς το ίδιο, δηλαδή multum in parvo (=να λες πολλά με λίγα λόγια).

Ο Πλούταρχος παραθέτει την ακόλουθη παρομοίωση, για να εξηγήσει την σημασία της έννοιας «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»: «Ο Λυκούργος, όπως έχει ήδη λεχθεί, ενομοθέτησε ώστε το σιδερένιο νόμισμα να έχει, παρά το μεγάλο βάρος του, μικρή αξία, αντίθετα όμως το νόμισμα του λόγου το κατασκεύασε έτσι, ώστε με λίγες και απλές λέξεις να περιέχει πολλή και έξοχη διάνοια, κάνοντας τους νέους, χάρη στην επιβαλλόμενη σιωπή, αποφθεγματικούς και ευρηματικούς στις αποκρίσεις» (Λυκ. 19).

Η ιστορία βρίθει αντιπροσωπευτικών παραδειγμάτων, που ακολουθούν την επιταγή του «λακωνίζειν». Ένα δείγμα είναι το «σήμα», η επιστολή, που έστειλε ο σπαρτιάτης βασιλιάς Παυσανίας, για να ανακοινώσει την είδηση της ήττας των Περσών στην μάχη των Πλαταιών: Μήδοι ελάττους! (=Οι Μήδοι λιγότεροι). Ένα εξαιρετικό παράδειγμα, που επιβεβαιώνει την σπουδαιότητα που προσλάμβανε το «λακωνίζειν» είναι η επίπληξη του Λύσανδρου, του σπαρτιάτη βασιλιά, στο «σήμα» του προς τους Εφόρους της Σπάρτης. Η τρίλεκτη επιστολή του για την πτώση των Αθηνών, Αλώκαντι ται Αθήναι (=κυριεύθηκε η Αθήνα) θεωρήθηκε πολυλογία και ο Λύσανδρος έλαβε την εξής αυστηρή και συνάμα ειρωνική απάντηση: Αρκεί τόγε – αλώκαντι (=Αρκεί τούτο – το αλώκαντι).

Το «λακωνίζειν» λοιπόν δεν σημαίνει σιωπώ ή μιλώ ελάχιστα, αλλά αποτελεί παράδειγμα για να λέμε με λίγες λέξεις πολλά σπουδαία πράγματα. Άρα το twitter κάνει καλό…

Διαβάστε επίσης: Τα αναρίθμητα παραδείγματα μιας φιλοχρήματης φαυλότητας

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *