Όταν η ηδονή κτίζει πυραμίδες

Όταν η ηδονή κτίζει πυραμίδες
14 Απρ 2017

Η δύναμη του έρωτα κατέχει εξέχοντα ρόλο στο μνημειώδες έργο του «πατέρα της ιστορίας». Ο Ηρόδοτος στο έργο του δεν περιορίζεται μόνο στην αφήγηση των μαχών, αλλά πέρα από την «καθαρή ιστορία» αναλύει και την λαογραφία. Στις ιστορίες γνωρίζουμε ήθη, έθιμα, θρησκευτικές δοξασίες, θεωρίες για τη διακυβέρνηση μιας πολιτείας, αξιοπερίεργα περιστατικά της καθημερινής ζωής και περιπέτειες ανθρώπων, πρωταγωνιστών και κομπάρσων της ιστορίας. Παράλληλα ο Ηρόδοτος στο έργο του προβάλει όσα θεωρεί αξιοθαύμαστα (θωμαστά). Η διήγηση – νουβέλα που ακολουθεί μας παρουσιάζει το σκληρό πρόσωπο της ανθρώπινης απληστίας κατά παράβαση όλων των αρχών μιας κοινωνίας.

Χέωψ: ο πατέρας πορνοβοσκός

ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ [2.126.1] ἐς τοῦτο δὲ ἐλθεῖν Χέοπα κακότητος ὥστε χρημάτων δεόμενον τὴν θυγατέρα τὴν ἑωυτοῦ κατίσαντα ἐπ᾽ οἰκήματος προστάξαι πρήσσεσθαι ἀργύριον ὁκόσον δή τι· οὐ γὰρ δὴ τοῦτό γε ἔλεγον· τὴν δὲ τά τε ὑπὸ τοῦ πατρὸς ταχθέντα πρήσσεσθαι, ἰδίῃ δὲ καὶ αὐτὴν διανοηθῆναι μνημήιον καταλιπέσθαι, καὶ τοῦ ἐσιόντος πρὸς αὐτὴν ἑκάστου δέεσθαι ὅκως ἂν αὐτῇ ἕνα λίθον [ἐν τοῖσι ἔργοισι] δωρέοιτο. [2.126.2] ἐκ τούτων δὲ τῶν λίθων ἔφασαν τὴν πυραμίδα οἰκοδομηθῆναι τὴν ἐν μέσῳ τῶν τριῶν ἑστηκυῖαν, ἔμπροσθε τῆς μεγάλης πυραμίδος, τῆς ἐστι τὸ κῶλον ἕκαστον ὅλου καὶ ἡμίσεος πλέθρου.

[2.126.1] Έφτασε λοιπόν ο Χέοψ σε τόσην αχρειότητα ώστε, όταν του έλειψαν τα χρήματα, εγκατέστησε την ίδια του την κόρη σε παλιόσπιτο και την πρόσταξε να εκδίδεται για ορισμένο ποσό: ποιό ήταν ωστόσο αυτό το ποσό δεν μου είπαν· έκανε λοιπόν αυτή ό,τι την είχε προστάξει ο πατέρας της να κάνει, και σκέφτηκε να αφήσει και η ίδια ένα δικό της μνημείο, και γι᾽ αυτό από όσους την επισκέπτονταν ζητούσε να της χαρίσει ο καθένας μια πέτρα για το έργο της. [2.126.2] Απ᾽ αυτές λοιπόν τις πέτρες λένε ότι οικοδομήθηκε η πυραμίδα που στέκει στη μέση των τριών, μπροστά από τη μεγάλη πυραμίδα, και που η κάθε της πλευρά είναι ενάμισι πλέθρο (περίπου 45 μέτρα).

 

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *