Bitter Harvest: Μια ιστορία αγάπης στην κόλαση του κομμουνισμού!

Bitter Harvest: Μια ιστορία αγάπης στην κόλαση του κομμουνισμού!
12 Απρ 2017

photoΤου Ιωάννου Α. Ιωάννη

Η ταινία Bitter Harvest (=πικρή σοδιά) ζωντανεύει με τον πλέον παραστατικό τρόπο, ιδωμένη μέσα από τα μάτια δύο νεαρών εραστών, την γενοκτονία που υπέστη ο ουκρανικός λαός από το σταλινικό καθεστώς.


Το ιστορικό υπόβαθρο που παρουσιάζει η ταινία έχει ως αφετηρία τον θάνατο του Τσάρου Νικολάου Β΄ το 1917. Αυτό σηματοδότησε την ανατροπή του καθεστώτος των Ρομανόφ και την επικράτηση της επανάστασης των Μπολσεβίκων. Τότε το ουκρανικό εθνικιστικό κίνημα, που είχε αρχίσει ήδη να αναδύεται πριν από τον πόλεμο (Ά Παγκόσμιος Πόλεμος), επωφελούμενο της αναταραχής που προκλήθηκε στην ρωσική αυτοκρατορία οδήγησε το νεοσυσταθέν ουκρανικό έθνος στην εθνική επανάσταση του 1917. Η ανεξάρτητη Ουκρανία που δημιουργήθηκε ήταν όμως αδύνατον να διατηρηθεί εξαιτίας των μπολσεβίκων. Έτσι το 1921, οι Μπολσεβίκοι έχοντας νικήσει στον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο, περιόρισαν την Ουκρανία σε ένα ανελεύθερο σύστημα σοβιέτ, με απόλυτο τον έλεγχο της σοβιετικής εξουσίας.

stalin9Ο Ιωσήφ Στάλιν δεν θα συγχωρούσε ποτέ τους Ουκρανούς για το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας τους καθώς και το γεγονός ότι είχαν ταχθεί στο πλευρό των Γερμανών και Πολωνών και κατά των Σοβιετικών την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Ο ουκρανικός λαός θα αντιμετωπίσει την μήνη του Στάλιν, ειδικά κατά την βίαιη εκστρατεία της γεωργικής κολεκτιβοποίησης, η οποία έληξε με τον λιμό των αρχών της δεκαετίας τού 1930. Το γεγονός αποσιωπήθηκε από την σοβιετική αυτοκρατορία και μόνο παράνομα κείμενα κυκλοφορούσαν για να το εξιστορήσουν. Ευτυχώς όμως η αλήθεια παραμένει ζωντανή. Έτσι γνωρίζουμε το ειδεχθές αυτό έγκλημα του μπολσεβικισμού, τον μεγάλο λιμό του 1932-3, το οποίο μάλιστα αναγνωρίζεται πλέον από τα Ηνωμένα Έθνη ως πράξη γενοκτονίας ενάντια στους Ουκρανούς.

Τα γεγονότα της ταινίας αποτυπώνουν το «Holodomor», όπως ονομάστηκε η τραγωδία των Ουκρανών (Γολοντομόρ από το «holod»= πείνα και το ρήμα «moryty»= σκοτώνω). Οι πρωταγωνιστές της ταινίας, βρίσκονται αντιμέτωποι με το φρικαλέο και συνάμα αιμοσταγές καθεστώς που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία, εφαρμόζοντας τις μεθόδους του «Πολεμικού Κομμουνισμού». Εκτοπίσεις φιλελεύθερων, διανοούμενων, πρώην κομματικών συντρόφων, χωρικών αλλά και γυναικόπαιδων, αφανισμός της ελευθερίας βούλησης, εξαφάνιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λυσσαλέες διώξεις κατά του χριστιανισμού, ασύδοτες δημεύσεις περιουσιών. Αυτά ήταν μερικά από τα «όπλα» των σοβιετικών στον πόλεμο κατά αντιπάλων τους, κατά της ανθρωπότητας.

Στον «αυθεντικό μπολσεβίκικο αγώνα για τα σιτηρά» η Ουκρανία πλήρωσε τεράστιο τίμημα, όπως πολύ γλαφυράstalin12 αποτυπώνεται στην ταινία Bitter Harvest. Οι σοβιετικοί έθεσαν στόχους παράδοσης σιτηρών, εξαιρετικά εξοντωτικούς, που οδήγησαν στην εξαθλίωση και των θάνατο εκατομμύρια πολιτών της υπαίθρου, ανάμεσα τους και αναρίθμητα παιδιά. «Όταν επιτίθεσαι δεν υπάρχει περιθώριο για έλεος», έλεγε ένας ακτιβιστής του Κόμματος. «Μη σκέφτεστε τα πεινασμένα παιδιά του κουλάκου. Στην ταξική πάλη η φιλανθρωπία είναι κακό πράγμα». Λόγια που ξεχειλίζουν από μίσος για ανυπεράσπιστες ανθρώπινες υπάρξεις και αντανακλούν πλήρως το ζοφερό πρόσωπο του σταλινισμού.

Η επίσημη ουκρανική πλευρά κάνει λόγο για 7.000.000 με 10.000.000, που σημαίνει 17 θάνατοι το λεπτό, 1.000 την ώρα και 25.000 την ημέρα. Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή πληθυσμού παρατηρείται μία μείωση του πληθυσμού της τάξεως του 10% από το 1926 έως το 1939. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό συνθήκες τρομερής πείνας δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνιση τους φαινόμενα κανιβαλισμού. Το καθεστώς τοιχοκόλλησε αφίσες που έγραφαν: «Το να τρως τα παιδιά σου είναι μια βάρβαρη πράξη».  Έχοντας όμως λησμονήσει ότι αυτό ήταν ο ηθικός αυτουργός…

Πάνω από 2500 Ουκρανοί εκτελέστηκαν για κανιβαλισμό κατά τη διετία 1932-33….

oukranikos-limos-2Υπό τις συνθήκες αυτές, για να αποφύγουν οι μπολσεβίκοι την μετανάστευση πολιτών, επέβαλλαν εκ νέου το σύστημα των εσωτερικών διαβατηρίων. Το σύστημα αυτό ίσχυε την εποχή των Τσάρων και καταργήθηκε από τον Λένιν καθώς περιόριζε την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και προέβλεπε ένα καθεστώς δουλοπαροικίας.

Πέρα από τον καθαρό πανικό και την αυξανόμενη παθητικότητα, που προκάλεσαν οι πράξεις των σοβιετικών δυνάμεων καταστολής, σε αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες, στην ταινία παρακολουθούμε την γνήσια αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στο θάνατο που τους επιβλήθηκε. Παρακολουθούμε την μάχη με τον θάνατο που δίνει ο πρωταγωνιστής Yuri (Max Irons)  απέναντι σε έναν αδίστακτο εχθρό. Ευτυχώς κατορθώνει να επιβιώσει των διώξεων, των κακουχιών, των εκτελέσεων και να επιστρέψει στο χωριό του. Εκεί θα αντισταθεί με όλα τα μέσα ενάντια στην σκλαβιά του σοβιέτ και θα καταφέρει να αποδράσει από την κόλαση. Μαζί με την αγαπημένη γυναίκα του Natalka ( Samantha Barks ) και ένα ορφανό παιδί, θύμα κι αυτό του καθεστώτος, θα αποδράσει στην Πολωνία, με αποστολή να αποκαλύψει το εντέχνως αποσιωπημένο δράμα του λαού του στον δυτικό κόσμο. Με αμείωτο ενδιαφέρον και πλοκή, που εξάπτει τα πάθη, η ταινία αποτελεί μια ιστορία αγάπης που κατορθώνει να επιβιώσει από την μάστιγα του σταλινισμού και να ανυψώσει της έννοια της ελευθερίας σε υπέρτατο αγαθό.

«Κανείς δεν μπορεί να σου στερήσει την ελευθερία σου»!

Bitter-Harvest-UK-Movie-Poster-1

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κ.Κ.Ε. αρνείται μέχρι και σήμερα να αναγνωρίσει την γενοκτονία του ουκρανικού λαού και εφευρίσκει γελοία επιχειρήματα για να αντικρούσει τα γεγονότα.

 

 

share

patriotes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *